BPM Belastingdienst

Als u een auto importeert, bijvoorbeeld uit Duitsland, dan moet u in Nederland BPM betalen. U betaalt bpm voor een personenauto, bestelauto of motor. Hoeveel BPM berekent de Belastingdienst?

Te betalen BPM Belastingdienst

Als u in Nederland een nieuwe auto koopt betaalt u BPM, als u een ‘nieuwe auto importeert’ uit het buitenland betaalt u ook de volledige BPM. Bij het importeren van een gebruikte auto (minimaal 3 mnd oud en 3000km gereden) mag er worden afgeschreven op het te betalen BPM tarief.

Dat is gunstig, zeer gunstig zelfs, want met juiste toepassing van de geldende regels kan uw import auto ineens een stuk aantrekkelijker geprijsd zijn dan een kariger uitvoering van hetzelfde model in Nederland.

Wanneer betaal ik BPM?

De Belastingdienst in Nederland geeft aan:

U betaalt bpm als u een nieuwe personenauto, motor of een bestelauto in Nederland koopt, of importeert vanuit het buitenland.

Waarover betaal ik BPM?

Het bedrag van de bpm dat u betaalt, en waarover u BPM betaalt, is afhankelijk van het motorrijtuig en het tarief van de bpm. Bij een personen auto betaalt u BPM over de CO2 uitstoot. De CO2-uitstoot in gram/km bepaalt de bpm die u voor uw personenauto betaalt.

Hoe weet ik wat de CO2-uitstoot is?

De RDW bepaalt de CO2-uitstoot van elk type personenauto met een Europese typegoedkeuring, en vermeldt die CO2-uitstoot bij de keuringsgegevens van uw auto. Is de CO2-uitstoot van uw personenauto 0 gram/km? Dan betaalt u geen bpm.

BPM-tarief personenauto

De CO2-uitstoot in gram/km bepaalt de BPM die u voor uw personenauto betaalt. Is de CO2-uitstoot van uw personenauto 0 gram/km? Dan betaalt u geen bpm.

BPM belastingdienst (tarief)

Het bpm-tarief voor een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is het BPM-tarief een percentage van de nettocatalogusprijs.

Bij een gebruikt motorrijtuig kunt u kiezen voor het actuele of het historische tarief. Het historische tarief is het gunstigste tarief dat gold tussen de datum van eerste toelating en nu.

Hoe bepaal ik het gunstigste BPM-tarief voor de Belastingdienst?

Zo kunt u bepalen of het oude of het nieuwe tarief van uw gebruikte motorrijtuig gunstiger is:

 • Vergelijk de uitkomst (het bruto bpm-bedrag) volgens het oude tarief en volgens het nieuwe tarief.
 • Houd rekening met eventuele bijzonderheden in het verleden, zoals
  • Energielabel
  • wel/niet hybride
  • roetfilter
  • fijnstofuitstoot
  • euro-6-norm
  • accessoires die buiten de berekening konden blijven
  • CO2-uitstoot
 • Bepaal het bruto bpm-bedrag vóór het toepassen van de afschrijvingsmethode.

opmerking: bij het importeren van een auto uit het buitenland loont het dus om te bepalen wat de meest gunstige berekening is, u bespaart hiermee (veel) op de te betalen BPM.

Afschrijving met koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel

U mag de korting op de bruto BPM van een gebruikt motorrijtuig vaststellen door afschrijving met een koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel.

Bezoekadres Vitex Raalte

Vrieswijk 3a
8103 PB  Raalte