BPM schadeauto

Meer over het berekenen van BPMBPM voordeel schadeauto

We krijgen vaak vragen over het BPM voordeel bij een schade auto. We kunnen er kort over zijn; dat kan flink oplopen! Het voordeel is afhankelijk van de afschrijving op de auto. Hoe hoger de afschrijving hoe groter het BPM voordeel. Maar let op; het berekenen van de BPM bij een schade auto gebeurt aan de hand van een officieel taxatierapport.

BPM korting schadeauto

Vaak wordt er gesproken over een zogenaamde BPM korting bij import van een schade auto.. hoe zit dit nu precies? In feite is het ‘simpel’. U betaalt bij import van een voertuig zogenaamde rest-BPM (de basis van de BPM is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto). Onder rest-BPM verstaan we ‘de overgebleven BPM na afschrijving’, deze afschrijving gebeurt standaard op leeftijd, hoe ouder het voertuig hoe hoger de afschrijving (en hoe groter de BPM korting). Echter, het is ook mogelijk om de waarde van de auto op basis van taxatie te bepalen. Als de taxatiewaarde lager is dan de waarde op basis van bijvoorbeeld leeftijd, dan loont het op de rest-BPM te berekenen op basis van taxatie. U krijgt dan een hogere BPM korting.

Lagere BPM bij schade auto?

In veel gevallen betaalt u lagere BPM bij schade, dit is mogelijk omdat de BPM wordt bepaalt aan de hand van de afschrijving van het te importeren voertuig. Koopt u een auto met schade, dan zal deze vaak meer afschrijving kennen dan op basis van bijvoorbeeld de leeftijd. Er is dus vaak sprake van lagere BPM bij schade auto.

Import schadeauto voordelig?

Of het importeren van een (jong) gebruikte schade auto uit bijvoorbeeld Duitsland voordelig is hangt niet alleen af van het BPM voordeel. Als de schade ‘aanzienlijk’ is zal de BPM korting aantrekkelijk zijn, maar de kosten voor herstel zullen ook ‘fors’ zijn. Toch kan in veel gevallen een import-auto met enige schade wel aantrekkelijk zijn omdat hiermee een aantrekkelijke korting op de BPM wordt verkregen en de auto’s in het buitenland vaak rijk uitgerust zijn. Na vakkundig herstel van de schade bent u vaak relatief voordelig in het bezit van een ‘dikke’ auto gekomen.

Of het importeren van een schade auto voordelig is, hangt dus van meerdere factoren af, niet alleen van de aantrekkelijke BPM korting.

Taxatie schade auto

Vitex is gespecialiseerd in voertuigtaxatie.

Dagelijks inspecteren en taxeren wij vele auto’s, veelal auto’s met (kleine) schade. Na taxatie door onze specialist ontvangt u een uitgebreid taxatierapport, aan de hand hiervan kan de BPM berekening worden uitgevoerd.

BPM berekenen bij schadeauto importeren?

Gaat u een schadeauto importeren uit bijvoorbeeld Duitsland, ook dan is het belangrijk om vooraf rekening te houden met de te betalen BPM.

Een schadeauto invoeren kan op basis van een taxatie (ook wel tegenbewijsregeling genoemd) veel voordeel bij BPM berekenen opleveren.

Niet alleen voor jonge gebruikte importauto’s zonder schade, maar ook bij schadeauto’s uit het buitenland staan de specialisten van Vitex voor u klaar.

Bezoekadres Vitex Raalte

Vrieswijk 3a
8103 PB  Raalte