RDW en BPM berekenen

Regelmatig krijgen we de vraag om de BPM voor RDW te berekenen.. Hoe werkt dit en hoe voorkom je dat je teveel betaalt voor de RDW BPM?

Er bestaat soms enige onduidelijkheid over de taken van RDW en hoe die zich verhouden tot het betalen van BPM bij het importeren van een auto. We leggen daarom onderstaand graag uit hoe het zit met RDW en BPM berekenen.

U heeft met de RDW te maken als u een auto, motor of camper wilt importeren. De RDW (de afkorting voor Rijksdienst voor het Wegverkeer) is een zelfstandig bestuursorgaan zonder winstoogmerk welke onder ministerieel toezicht staat. De RDW kennen we voornamelijk vanwege kentekenbewijzen en rijbewijzen.

Maar, wat doet de RDW bij het importeren van een auto en wat hebben zij te maken met de BPM?

Uw kenteken

De RDW geeft de kentekens af. In het geval van een auto bestaat een kenteken uit een combinatie van letters en cijfers. De nummerborden, voorzien van het kenteken, worden aan de voor- en achterkant van de auto gemonteerd zodat direct zichtbaar is welk kenteken bij een bepaald voertuig hoort. In Nederland zijn kentekens voertuiggebonden, dit houdt in dat u bij import van een auto een nieuw kenteken ontvangt. Naast het uitgeven van kentekens doet de RDW nog veel meer.

Identificatie van het voertuig

Als u een auto importeert verzorgt de RDW een zogenaamde identificatie. Dat houdt in dat de RDW de buitenlandse kentekenpapieren controleert, het chassisnummer controleert van de auto die geïmporteerd wordt en de kilometerstand registreert.

Bij het importeren van een auto uit bijvoorbeeld Duitsland moet deze dus eerst naar de RDW voor een fysieke controle, de identificatie. 

Tijdens de identificatie wordt het buitenlands kenteken ingenomen (tip; maak hiervan een kopie voordat u naar de RDW gaat) en ontvangt u een document (ook wel “werkorder” genoemd) waarop alle voertuiggegevens staan die in het kentekenregister worden verwerkt.

RDW en BPM aangifte

Niet eerder dan dat de auto is geïdentificeerd kunt u BPM aangifte doen bij de Belastingdienst. De RDW bepaalt dus niet de hoogte van de BPM, berekent ook niet de BPM en heeft eigenlijk niets met de BPM aangifte te maken.. maar de BPM wordt wel in het kentekenregister geregistreerd.

De RDW kent op dit moment 16 keuringsstations in Nederland. Hier kunt u ook BPM aangifte doen. Er staat een aangiftezuil van de Belastingdienst waar u uw aangifte in kunt deponeren nadat u bij de RDW bent geweest en de bovengenoemde “werkorder” heeft ontvangen.

RDW en BPM berekenen

Samengevat; De RDW heeft dus ‘niets’ te maken met BPM. U betaalt BPM aan de belastingdienst en zij controleren de BPM aangifte als u een auto importeert. De werkzaamheden van de RDW hebben ook geen invloed op de berekening van BPM of de hoogte van het BPM bedrag.

Wilt u meer informatie over het berekenen van BPM of de RDW? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bezoekadres Vitex Raalte

Vrieswijk 3a
8103 PB  Raalte